Нихат Кабил: Ще спрем веднъж завинаги паленето на стърнища
Нихат Кабил: Ще спрем веднъж завинаги паленето на стърнища / netinfo
Паленето на стърнища да се наказва строго от закона, защото предизвиква големи пожари, заяви в Пловдив министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. По думите му, веднъж завинаги трябва да се откажем от тази порочна практика, която носи само вреди и нанася значими материални щети. Министър Кабил отхвърли категорично варианта ”контролирани палежи на стърнища”, при който дървесните масиви в близост се ограждат с разорана ивица.

От началото на годината от пожари са засегнати 40000 декара гори, от които 1700 са напълно унищожени, съобщи началникът на Националното управление по горите инж. Илия Симеонов. Паленето на стрънища уврежда повърхностния почвен слой и унищожава ценни дивечови популации, посочи министър Кабил. Той даде изключително висока оценка на всички, които са участвали в гасенето на пожарите от последните дни и съобщи, че служителите от Националното управление по горите ще бъдат наградени.

Министър Нихат Кабил откри в Пловдив Международната изложба „Природа, лов, риболов". На щандовете на Международния пловдивски панаир 143 фирми представят ловно и риболовно оборудване и екипировка. По време на изложението Националното управление по горите ще представи дейността на 37- те държавни дивечовъдни станции в страната.