мътните сиви води на река Върбица
мътните сиви води на река Върбица / netinfo
Експерти от Изпълнителната агенция „Околна среда“ и Басейнова дирекция вземат проби за анализ на водите от 9 пункта
Басейнова дирекция „Източнобеломорски район” предупреди институциите в областите Кърджали и Смолян за възможно замърсяване на водите в река Върбица. Предупреждението се прави заради постъпилата информация в дирекцията за изтичане на мътни води от хвостохранилището „Ерма река”, край Златоград.

„Необходимо е да се уведоми населението да не ползва водата от река Върбица за битови нужди, а ВиК и Регионалните здрави инспекции в Смолян и Кърджали да извършат анализ на качеството на питейната вода от водоизточниците, разположени в терасата на река Върбица“, се казва в съобщение на Басейнова дирекция.

В момента експерти от лабораториите към Изпълнителната агенция „Околна среда“ съвместно с Басейнова дирекция вземат проби за анализ на водите от 9 пункта за мониторинг: р. Ерма - преди хвостохранилището “Ерма река и след него, Гидюрско устие на река Върбица - преди Златоград, преди вливането на р. Неделинска при с. Върли дол и преди вливането ѝ в язовир "Студен кладенец", както и при опашката на язовира,  шахтови кладенци, разположени в терасата на р. Върбица за водоснабдяване на Златоград и други населени места. Изследват се температура, разтворен кислород, рН, електропроводимост, неразтворени вещества, калциево-карбонатна твърдост, както и наличието на кадмий, олово, живак, никел, арсен, цинк, мед, свободни цианиди, манган, желязо, антимон, селен, хром (общ), хром (3+), хром (6+).

Резултатите от анализите ще бъде публикувани на сайта на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район”. От община Златоград вече са предприели мерки за водоснабдителната мрежа на село Старцево и Златоград да се подава питейна вода само от шахтовия кладенец в река Неделинска.