Не могат да изберат омбудсман, но предлагат и негов заместник
Не могат да изберат омбудсман, но предлагат и негов заместник / netinfo
Изборът на омбудсман на Пловдив не влиза в дневния ред на сесията на Общинския съвет в четвъртък, въпреки декларациите, че гласуването ще бъде на 27 –ми март.

Председателят на комисията, която класира на първите 3 места в конкурса за обществен посредник бившата директорка на Търговската гимназия Юлия Юрдекова, юристът на областната управа Наташа Ценева и преподавателя по конституционно право Христо Паунов, изненадващо е внесъл предложение за промяна в правилника за работа на омбудсмана. Председателят на комисията Димитър Керин предлага да има и заместник-омбудсман, затова предложението трябва да мине през комисиите на Общинския съвет, обясни отлагането на избора неговият председател Йордан Кюмюрджиев. Според съветници, зад техническите причини обаче стои опит на Керин да помири двете водещи партии от управляващата коалиция, които са на различни позиции и за кандидатурите за омбудсман. ВМРО твърдо стои зад Юрдекова, а кметът Славчо Атанасов дори коментира публично, че тя би била чудесен обществен защитник. От ГЕРБ са обидени, че партньорите им налагат свой човек без да го съгласуват, а това означава, че нито един кандидат не може да събере необходимите 2/3 мнозинство при гласуването.

В качеството си на лидер на ГЕРБ Кюмюрджиев заяви, че партийната група не е решила кого ще подкрепи при гласуването. Той обаче изрази недоволство, че с предложението си за заместник-омбудсман Димитър Керин е “нарушил мандата на конкурсната комисия” и това е внесло хаос в работата по избор на обществен защитник.

ГЕРБ обмисля да организира допитване с анкети до пловдивчани кой от тримата кандидати е най-подходящ за поста. Кюмюрджиев обаче изрази опасения, че хората не познават претендентите за защитници на техните права пред институциите.