Назначават главен озеленител на Пловдив ?
Назначават главен озеленител на Пловдив ? / снимка : dariknews.bg

Да бъде назначен главен озеленител на Пловдив поиска главният еколог на общината Христо Минков.Той заяви, че е настоявал за това няколкократно пред кметът Славчо Атанасов, който е обещал в предизборната си кампания да разкрие такъв пост.

Минков посочи, че общата площ на зелената система на град Пловдив е 570 хектара, от които 540 са за широко обществено ползване. На всеки пловдивчанин се падат по 13-14 кв.м. зеленина, което е около 2 пъти по-малко от предвидените по европейското законодателство.

Според Минков спешно са необходими средства за охрана и наблюдение с цел по ефективен контрол по опазване на зелената система, за подмяна на морално остарялата техника, с която се поддържа зелената система в града и за повишаване на квалификацията на хората, които се грижат за нея.

Над 6 милиона лева е планирания бюджет за общинското предприятие "Паркове и градини" за следващата година, но като се махнат парите за заплати и капиталовите разходи остават едва 1,8 милиона, които са крайно недостатъчни, уточни той.