Нашествие на хлебарки мори офис техниката
Нашествие на хлебарки мори офис техниката / netinfo

Необичайно интензивно размножение на хлебарки се забелязва в Пловдив и в цялата страна. Това показва проучване направено от екип от експерти по инициатива на пловдивската санитарна фирма.

Невъзможно е да се посочи точната численост на хлебарките, но може да се твърди, че напоследък броят им се увеличава с изключително бързи темпове и тенденцията ще се запази през следващите месец.

Популацията на насекомите може да достигне до критична точка и да създаде риск от епидемии, подобни на хепатита през лятото. Усилващ фактор в момента е пускането на парното отопление, тъй като повишаването на температурата в жилищата ускорява репродуктивния цикъл на хлебарките.

Според проучването, най-застрашени са панелните блокове, каквито в Пловдив са ж.к. “Тракия” и кв. “Изгрев”.

Новост е нашествието на хлебарки в офисите, където причиняват повреди на компютрите. Полазените от хлебарки клавиатури пък създават условия за разпространяване на чревни инфекции.

Конвенционалните методи за справяне с насекомите в домашни условия вече не дават задоволителен резултат, затова все повече хора подават заявки за цялостно пръскане на жилищни сгради, регистрира проучването.