Нарушавал ли е Славчо Атанасов законите?
Нарушавал ли е Славчо Атанасов законите? / netinfo

Бил ли е Славчо Атанасов едновременно районен кмет и действащ адвокат в нарушение на законите, попитаха днес публично от щабовете на ЗНС, ССД, Новото време, Граждански съюз за нова България, Коалиция граждански конвент, ОБТ и други предизборни щабове на кандидати за кметове.

Ако твърденията в официалната биография на Атанасов, че от 1 ноември 2002 г. до момента той е действащ член на Адвокатската колегия, са верни, той е нарушил Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката, казаха представители на екипите на негови конкуренти. Законът не допуска адвокатката професия да се съвместява с трудови правоотношения или държавна служба. Славчо Атанасов е бил длъжен да подаде искане за отписване от адвокатския регистър, след като в края на 2003 г. е сключил трудов договор като районен кмет на “Тракия”, обясни Драгомир Иванов от щаба на независимия кандидат-кмет Венцислав Каймаков. Иванов показа и разпечатка от Адвокатски съвет в Пловдив, според която към вчерашна дата досегашният районен кмет на “Тракия” е действащ адвокат.

Функциите и задълженията на един районен кмет, какъвто бе Атанасов, не ограничават ли независимостта на адвокатската професия и не накърняват ли имиджа й, което е недопустимо според Етичния кодекс, попитаха още представителите на щабовете. Те настояха компетентните органи да проверят още, дали като адвокат Атанасов е подавал декларации в НАП и Сметната палата.

Кандидат-кметът на “Гражданска сила” Димитър Костов обвини Славчо Атанасов в грубо погазване на Закона за местните избори чрез въвличане на синдикална организация в пряка предизборна агитация. Костов е подал вчера жалба до ОИК и ЦИК за заявена подкрепа за кандидата на ГЕРБ-ВМРО от страна на регионалната структура на КТ “Подкрепа” с председател Атанас Кръстев и от синдикат “Образование” с председател Юлиян Петров. Към жалбата са приложени материали от различни медии, в които Славчо Атанасов благодари за “подкрепата на “Подкрепа”" и обещава, че “ще разчита на нея при бъдещото си управление”. Димитър Костов подчерта, че е недопустимо човек, който нарушава законите, да оглави общината.

От щаба на Атанасов отказаха коментар по същество на изнесените факти и ги окачествиха като “поредни смешни опити на аутсайдери в кметската надпревара да обърнат внимание върху себе си”.

Дарик радио депозира официални запитвания до НАП и до Адвокатски съвет – Пловдив и получи уверения, че ще им бъде отговорено в най-кратки срокове, в рамките на ден-два. Председателят на Адвокатската колегия Александър Найденов бе категоричен, че по закон е недопустимо съвместяването на адвокатска практика и длъжността районен кмет и би следвало Атанасов да е отписан от адвокатския регистър. Той обеща проверка по казуса “Славчо Атанасов” и официален отговор дали са спазени законите.