НАП-Пловдив продава 21 тона скумрия
НАП-Пловдив продава 21 тона скумрия / НАП Пловдив

Агенцията за приходи в Пловдив ще обяви за продан близо 21 тона замразена скумрия, изоставена в полза на държавата след пломбиране и проследяване от звеното за фискален контрол към НАП-Пловдив. Стоката е внос от Холандия и е била предназначена за фирма, идентифицирана от контролните органи като „липсващ" търговец. Запечатана е била с пломба от звеното за фискален контрол, но впоследствие не е била потърсена от получателя на декларираното място за разтоварване. Рибата е годна за консумация, показват пробите, взети от Агенцията за безопасност на храните. До изкупуването й тя ще се съхранява при необходимите температурни условия за запазване на качествата й в склад на НАП-Пловдив, гарантират от дирекцията. Подробности за самата продажба ще бъдат  публикувани тези дни в интернет страницата на НАП www.nap.bg.

От началото на тази година досега, звеното за фискален контрол към НАП-Пловдив е наложило 196 обезпечения, по които са платени почти 2 230 000 лева. Предприетите обезпечителни мерки са заради неспазване на данъчните и осигурителни разпоредби, свързани с фискалния контрол на рискови стоки, както и с цел предотвратяване неплащането на данъчни задължения.

За същия период от време инспекторите от звеното са съставили и 58 акта заради неспазване разпоредбите за фискален контрол. 23 от актовете са на физически лица, които не са се явили на декларираните дата, час и място за разтоварване на стоката или са нарушили целостта на поставената пломба. Размерът на санкцията за физическите лица е от 1000 до 3000 лева.

Съставени са и 35 акта на юридически лица, също заради неявяване на посочените дата, час и място за разтоварване, но също и заради разпореждане със стоката преди да са приключили действията на звеното за фискален контрол. Санкциите за юридически лица са от 3000 до 20 000 лева, предупреждава НАП Пловдив. От Агенцията обръщат внимание, че актове на нарушение се съставят и при неоказване на съдействие на органите на приходи от страна на задълженото лице.

Към момента Националната агенция за приходите осъществява мониторинг върху 272 вида стоки с висок фискален риск, сред които различни видове меса, плодове, зеленчуци, брашно, захар, олио, млечни продукти, яйца и други.