НАП и Сметна палата нищят декларации на политици
НАП и Сметна палата нищят декларации на политици / netinfo

Санкциите за държавни служители и политици, които не обявяват имущественото си състояние, ще бъдат разширени, а НАП и Сметната палата ще проверяват данните от декларациите. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин в Хисар на първата си среща с всички посланици и консули, акредитирани у нас. Партиите пък ще бъдат задължени да декларират и финансирането, което получават в натура.

Инициативата на правителството за максимална прозрачност на доходите ще бъде наложена законодателно като изискване за всички политици и държавни служители, които подават декларации, поясни министър Калфин. Възможно е кръгът на лицата, които са длъжни да попълват ежегодни декларации, да бъде разширен и с кметовете на общини. Законодателните промени за ефективен контрол на данните в имуществените декларации и за разширяване на санкциите за неподаването им ще бъдат внесени от депутати от управляващата коалиция. До това решение се е стигнало след обсъждане в Министерски съвет.

Калфин призна, че сегашната глоба от 500 лева за неподадена декларация е несериозна. Той подчерта, че симпатизира на практиката в някои страни лицата, излъгали в имуществените си декларации, да се лишават от право на упражняване на политическа дейност. Справката на Калфин с юристи обаче показала, че прилагането й у нас е невъзможно, заради противоречие с Конституцията.

Правителството ще предложи и партиите да декларират, освен паричните си постъпления, и даренията в натура като изработка на билбордове, или реклама в медиите. Те също представляват финансиране и то в сериозни мащаби, посочи външният министър.

Мерките на правителството, свързани с повече прозрачност, ограничаване на корупцията и вкарване в действие на механизмите за борба с престъпността ще бъдат акцент в самооценката, която България ще изпрати на 14 юли в Брюксел за свършеното след мониторинговия доклад на ЕК през април.

Идната седмица на уебсайта на МС ще се появят и данните от имуществените декларации на заместник-министрите в кабинета. До дни ще бъде комплектован и съставът на Главния комисариат за превенция и борба с корупцията, каза още министър Ивайло Калфин пред дипломатическия корпус в Хисар.