Намериха част от орел от II-III век в Пловдив
Намериха част от орел от II-III век в Пловдив / снимка: Виктор Кадири /dariknews.bg

 

Част от мраморен орел са намерили археолозите по време на разкопките в северната част на Античния форум на Филипопол до Одеона. Става въпрос за находка от бял мрамор, датирана от II-III век, която е намерена под бетонното стълбище в западната страна на обекта.

Птицата, която е без глава и крака, по принцип е символ на Зевс, а тази конкретно е служела за украса на обществените сгради в древния град, обясни ръководителят на разкопките Мая Мартинова.

Междувременно стана ясно, че другият арехологически обект пред сградата на Централна поща, по който се работи в момента, ще бъде разширен с още 400 кв. метра. Ще изпратим писмо до Министерството на културата, с което ще им поискаме разрешение за разширението, обясни кметът Иван Тотев.

Разкопките пред Пощата вече са достигнали до пластове от късноантичната епоха. На мястото е частично разкрит и зид от оловен камък и бял хоросан.

Кметът Иван Тотев припомни, че обектите до Одеона и пред Пощата ще бъдат свързани, като по този начин ще бъде осигурена връзка между централния площад и западната част на Античния форум.