Намаляват увеличените наеми на паркинги с месечен абонамент
Намаляват увеличените наеми на паркинги с месечен абонамент / plovdivlive.com
Драстично увеличените преди 3 месеца наеми на паркингите с месечни абонаменти да бъдат намалени, тъй като са непосилни, настоява районният кмет Тракия Гиньо Матев. Съветниците завишиха до 9 пъти тарифите в различните зони, без да отчитат огромните разлики в приходите на паркингите с почасово заплащане и тези с абонамент. Така се удря малкия бизнес, а крайните потърпевши са гражданите, тъй като неминуемо ще бъдат в пъти завишени и таксите за месечен престой, мотивира се Матев

Той внася в Общинския съвет предложение за корекции на база диференциация на паркингите не само според зоните на града, а и според вида паркиране – почасово или помесечно. Проектът предвижда старите размери на наемите на терените за паркиране с месечна такса да се завишат с 25%. Очаква се той да бъде гледан на сесия на Общинския съвет през септември.

При действащите в момента нови тарифи наемът на паркинга до хотел SPS се е увеличил от 1 900 на 13 150 лева, заяви наемателят му. За да го плащам на общината, без да фалирам, трябва да вдигна месечната такса за един автомобил от 30 лева на 250 лева, обясни бизнесменът.

Гиньо Матев съобщи , че ако внесеното от него предложение за диференциране на наемите бъде прието през септември, то ще влезе в сила със задна дата от май. Целта е наемателите в целия град да не плащат непосилните суми, несъотвестващи на по-ниските приходи от паркингите с месечен абонамент. За зоните с почасово паркиране предложението не предвижда корекции. При тях ще остане 9-кратното завишение.