/ БГНЕС, архив
Найджъл Кенеди вече е в България, съобщиха от екипа на концерта, който ще състои в събота вечер на Античния театър в Пловдив.

Музикантът премина през София късно снощи с кола, заедно с мениждъра си, в добро настроение и с широка усмивка. И не пропусна да поздрави феновете си със снимка, която публикува в социалните мрежи. Екстравагантният артист отказа самолетен билет.

Днес се очаква да пристигнат и музикантите му Бойл Дъг - китара, Питър Адамс - чело, Пьотр Кулаковски - ударни, и Ролф Бусалб - китара.

В концерта "Една вечер с Найджъл Кенеди" ще звучат произведения от най-новия му албум с композиции на Гершуин, селекция от пиеси от любимия му Йохан Себастиан Бах, авторската музика от "Магьосникът от Лублин" и едни от най-ярките и добре познати на публиката произведения от всичките му албуми досега.

Кенеди ще свири за трети път в Града под тепетата. Последното му гостуване на сцената на Античния театър бе преди три години, когато заедно с композитора Георги Андреев (и гъдулката му) направиха своеобразно надсвирване.

БГНЕС, архив

За мнозина в България незабравим ще остане концертът на 27 декември 1999 г., когато Найджъл Кенеди вилня за първи път у нас - в НДК. Още при появата си той предизвика публиката - разкопчана бяла риза, подаваща се под сакото, небрежна усмивка и лъскави зелени обувки. Почти трийсет пъти препълнената Зала 1 аплодира интерпретациите на Бах и Вивалди. След четвъртото си изпълнение ученикът на Менухин заяви, че е забравил нотните си листове в хотела и изчезна зад сцената. След броени минути се появи и обясни, че пътят до хотела е 20 минути, а това би направило концертът прекалено дълъг и продължи да свири.

Найджъл Кенеди все още държи рекорд в книгата на Гинес за най-продавана класическа творба на всички времена. Това е запис от 1989 г. на "Годишните времена" на Вивалди - с над два милиона продадени копия.
БТА