Градът получи 5-тонния инструмент като дарение от Швейцария
В град Раковски е най-големият орган, построен в католическа църква в България. Той вече се намира в един от храмовете на града. Огромният музикален инструмент е дарен на католическата общност у нас от Швейцария. Тази вечер за първи път на специална литургия жителите на града ще чуят и първите арии, които ще изсвири той, и ще бъде осветен.

Органът има 1756 тръби, а най - високата от тях е дълга 2,5 метра. Огромният орган тежи 5 тона и е висок над 5 метра и половина. За неговото сглобяване в храма пристигат трима музикални специалисти от Швейцария, Италия и Франция. Органът е на близо 40- години и до миналата година е използван за богослуженията в една от католическите църкви в швейцарския град Базел.
Най-трудно за майсторите е било напасването на хилядите тръби, тъй като всяка от тях трябва да отговаря на определен звуков регистър и клавиш. Една част са изработени от различни метални сплави, а други са дървени.

Цената на този орган е около 500 хиляди лева. Сума, която църквата в Раковски едва ли би си позволила да задели.
Според канона на католическата църква официалният акомпанимент по време на литургията е органът. Така сега жителите на Раковски вярват, че молитвите им ще бъдат чути по-силно от Бога.
NOVA