Най-дългогодишният пациент на диализа има дата за трансплантация
Най-дългогодишният пациент на диализа има дата за трансплантация / ThinkStock/Getty Images

За 31 август е насрочена датата за трансплантация на 48-годишния Атанас Георгиев от Пазарджик, съобщиха негови близки. Той е най-дългогодишният пациент на хемодиализа в региона – вече над 20 години апаратурата поддържа живота му.

Присаждането ще бъде направено в Тулуза, Франция. При последното си посещение във Френската болница са направени пълни изследвания, за да се види дали организмът може да издържи интервенцията. В началото на тази година лекарите бяха готови да го трансплантират, но разклатеното след двете десетилетия здраве се оказа пречка. Сега проблемите са туширани.

За Франция ще заминат Атанас, неговата майка, която ще стане донор, и съпругата му Златка, която ще обгрижва двамата след операцията.

За френските лекари Наско е истинско предизвикателство - те останали изумени как повече от 20 години мъжът е на хемодиализа. Болестта му се отключила през 1992 г., когато се разболял от пневмония. Докторите овладели белодробното заболяване, но от силния антибиотик той развил бъбречна инфекция. Тя не била усетена навреме и довела до загиване и на двата бъбрека.

Въпреки мащабната кампания за набиране на средства за лечението обаче недостигат още около 4000 лева, които трябва да бъдат събрани до 16 август.

Дарителската сметка на Наско е Банка ДСК, IBAN BG37STSA93000022728561, BIC STSABGSF, Атанас Георгиев.