Пазарджишкия затвор
Пазарджишкия затвор / Дарик архив
Символичен протест започнаха надзирателите в Пазарджишкия затвор, съобщава синдикалният им лидер Петър Гицев. Служителите са поставили лентички с националния трибагреник на реверите си.

Това е знак на съпричастност към исканията на хората от системата на МВР, но колегите им от тъмничното заведение имат и свои искания, обяснява Гицев. Първото е повишаване на заплатите с 20%. Освен това настояват за изравняване на компенсациите за специфични условия на труд с тези в МВР, защото сега те са наполовина по-ниски.

Друго искане е да се осигури цялостно финансиране, необходимата за работа техника, да се подобрят условията на труд. Синдикалистът казва, че има проект за ремонт на затвора, но той би осигурил повече уют за лишените от свобода, не толкова за персонала.

Съкращения от 2015 година свили броя на отговарящите за охраната с 10 на сто. Сега недоволните искат отново да бъдат назначени достатъчно хора, като обясняват, че не може да се работи нормално, ако един надзирател отговаря за 200 затворници.

На 22 ноември в 09:00 ч. служители на затвора излизат на ефективен протест пред бариерата.