Надграждане на квалификационните степени при медицинските сестри
Надграждане на квалификационните степени при медицинските сестри / netinfo

150 квалификационни точки са необходими на една медицинска сестра, за да добие по-висока степен, стана ясно на срещата между председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи проф. д-р Станка Маркова и медицински сестри от Университетска болница в Пловдив. Половината от точките задължително трябва да се придобият чрез допълнително обучение. Според европейските правила, сестрите и акушерките трябва да получат уникален идентификационен номер, без който не могат да кандидатстват за работа в чужбина.

Според нормите на ЕС степени на квалификация са 8. Сестрите без никаква допълнителна квалификация се водят 1-во ниво. Чрез уникалния идентификационен номер допълнителните квалификации на сестрите ще бъдат вписвани в специален регистър. Те трябва да подадат молба за сертифициране в регионалната колегия. Данните се изпращат в Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, откъдето издават съответния сертификат. Цената на документа е 40 лева за всяка придобита квалификационна степен.

Сестрите изразиха мнение, че им липсва мотивация за допълнителна квалификация, тъй като обучението отнема много време. Освен това разликата в заплатите от една степен до друга е само между 20 и 50 лева.