Надежда Захариева получи голямата  награда  „Христо Г. Данов“
Надежда Захариева получи голямата награда „Христо Г. Данов“ / снимки: Димитър Владимиров, Дарик радио Пловдив
Надежда Захариева получи голямата награда „Христо Г. Данов“
80457
Надежда Захариева получи голямата награда „Христо Г. Данов“
  • Надежда Захариева получи голямата награда „Христо Г. Данов“

Надежда Захариева получи тази вечер наградата  „Христо Г. Данов“  за цялостен принос към българската книжовност и литература. Престижното отличие и връчи от зам.-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова. В благодарственото си слово поетесата отбеляза, че може да е оспорима като автор, но като зам.-министър на културата се е опитала за първи път да осигури целева субсидия за попълване на библиотечните фондове и дигитална техника за регионалните библиотеки.

Надежда Захариева получи голямата  награда  Христо Г Данов
netinfo

Сред носителите на голямата награда „Христо Г. Данов“ през годините са Блага Димитрова, първа Ивайло Петров, Вера Мутафчиева, Стефан Цанев, Божана Апостолова.  Призът е учреден през 1999 година от Министерство на културата, Национален център за книгата и община Пловдив. Победителите в отделните категории на националните литературни награди бяха отличени  на церемония в къщата-музей на възрожденския учител и книгоиздател. Тя се провежда по време на литературния фестивал  „Пловдив чете“.

Надежда Захариева получи голямата  награда  Христо Г Данов
netinfo

Йордан Велчев е победителят в категория „Хуманитаристика“ за трилогията „Балканският човек“. Неговата награда, след като вече стана и носител на наградата „Пловдив“ връчи пловдивският зам.-кмет по културата Стефан Стоянов.  В раздел „Българска художествена литература“ бе отличен авторът на „Отклонения наесен“  Чавдар Ценов.  За преводна литература статуетката отива при Петко Хинков за превода от китайски на "Сън в алени покои". За електронно издаване и нови технологии приза получиха Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов.  Люба Халева също е сред носителите в  раздела „Изкуство на книгата“ Великотърновската библиотека „П.Р.Славейков“ и бутиковата пловдивска книжарница „София -Т“ получиха наградите за библиотечно дело и книгоразпространение.. В категорията „Издание за деца“ спечели  издателство „Точица“.