Социална помощ до 2500 лв. от Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ) към Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за закупуване на оборудване и обзавеждане ще получат 73 домакинства от община Карлово, чиито домове пострадаха при наводненията през 2022 г. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Общата сума, с която семействата ще бъдат подпомогнати, е 180 620 лв.

Отпускането на помощите е в резултат на облекчаването на условията за получаването им, които МТСП предприе през тази година с цел да осигури адекватна и ефективна подкрепа за пострадали при бедствия домакинства. 

Помощта от фонда може да бъде използвана само за закупуване на ново оборудване и обзавеждане, когато в резултат на бедствието то е било унищожено. Семействата ще получат подкрепа дори при вече закупени уреди и мебели, тъй като правилата на Фонда позволяват възстановяване на направени разходи, когато те бъдат доказани с разходооправдателен документ. Другият начин средствата да бъдат изплатени, е да бъдат преведени директно на доставчика, от когото домакинствата са избрали да пазаруват. В този случай трябва да представят проформа фактура, а след доставката им и фактура. 

През 2023 г. до момента Управителният съвет на ФСЗ е гласувал 208 085 лв. за социална подкрепа на 88 семейства, пострадали при бедствията в общините Ботевград, Чепеларе, Маджарово и Карлово. Отпускането на социалната помощ зависи основно от активността на общинските администрации, чийто ангажимент е да приемат, обработят и изпратят заявленията на пострадалите граждани до Фонд „Социална закрила“.

През декември миналата година Българският Червен кръст (БЧК) започна предоставяне на финансова помощ за най-пострадалите домакинства от наводненията в селата в община Карлово. Средствата се изплащаха в клоновете на „Български пощи“. Средствата - 581 хил. лв., са предоставени след искане, което БЧК отправи към Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец по линия на Фонда за незабавно подпомагане при бедствия, поради големия мащаб на щетите в община Карлово.
Биляна Иванова/БТА