мартенички за конкурса „Да вплетем България в Европа“
мартенички за конкурса „Да вплетем България в Европа“ / netinfo
Над 500 мартенички участват в детски конкурс, организиран от Областния Информационен Център, съвместно с Регионален исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян  - „Да вплетем България в Европа“. За около два месеца са изпратени мартенички, които са изработени от над 220 участника. Първата мартеница посветена изцяло на темата е пристигнала от Испания, съобщи Цветанка Генчева, управител на центъра. 

„Конкурсът беше насочен към област Смолян, но за наше щастие, той се превърна в международен конкурс. От страната са изпратени от Варна, Шумен, и от още много населени места. Ще успеем да зарадваме всички деца със подаръци, така че да се чувстват удовлетворени от това, което са свършили. Благодарим и на техните учители и родители, които са им помогнали при изработването на мартеничките. С тази инициатива се опитваме да покажем на Европа, колко силни традиции има България“, коментира Генчева.

В конкурса участие взеха ученици от 1 до 8 клас в три възрастови категории - I – IV клас; V – VI клас и VII – VIII клас.
Идеята да „вплетем” България в Европа е да накараме младите хора да почувстват, с какво нашите традиции ще покажат в Европа и нашето наследство. През 2017г. България чества 10 години от присъединяването си към Европейския съюз. Това е подтикът на нашия екип да накара младите хора да почувстват емоцията от вплитането на традициите ни в Европа“, коментира още Цветанка Генчева.

мартенички за конкурса "Да вплетем България в Европа"
netinfo

Следващата седмица комисия ще оцени и най-добрите изработени мартенички, успели да пресъздадат и темата на конкурса. Всички изработени мартеници ще бъдат показани в специална изложба в Историческия музей в Смолян. Изложбата се открива на 23 февруари 2017 г. от 14:30 часа с награждаване на победителите. Отново тогава ще се проведе и среща-дискусия, на която ще се говори за обичая за закичването на мартеници, както и за типични обичаи в други европейски страни.

На 1 март изработените мартенички ще бъдат подарени на социални домове, представители на Европейската комисия и други институции.