Над 260 души са евакуирани от горящия влак
Над 260 души са евакуирани от горящия влак / снимка: Виктор Кадири
Над 260 пътници са били евакуирани от горящия пътнически влак, пътуващ по линията Пловдив- София, разбра Дарик радио. Няма жертви и ранени. По информация на очевидци пожарът е избухнал между втори и трети вагон.

Влакът е тръгнал към 17.35 от гара Пловдив. След спирка „Прослав” от единия шкаф с електрическо оборудване в края на втория вагон на влака излязъл пушек, малко по-късно се е подпалил и първият вагон. Персоналът е спрял мотрисата и е започнал да евакуира пътниците. Започнали са да гасят огъня с три пожарогасители. На мястото на инцидента в момента са 4 противопожарни автомобила.

Само един пожарогасител е имало във влака, съобщи пред Дарик Ангелина Дачева, която е пътувала в един от вагоните. Тя разказа, че първоначално началникът на влака е помолил пътниците да не слизат, за да не ги удари друг бърз влак, който по разписание е трябвало да премине в този момент.


Повечето от пътниците в третия вагон са скочили от влака, веднага след като той е спрял под надлеза до квартал Прослав. В него са пътували към 260 души, които ще бъдат извозени с автобуси до най-близките гари.

„Български държавни железници” ЕАД потвърдиха официално информацията, че са създали организация за превоза на пътниците от влак № 10116  към гара Септември.

В момента движението на влакове в района на спирка Прослав е прекъснато заради пожара. От БДЖ разработват план за превозването на пътниците от следващите влакове в двете направления, които по разписание трябва да преминат през участъка.


Заради инцидента всички композиции в участъка Пловдив – Пазарджик се движат със закъснение.