Над 130 маратонци ще бягат на Персенк Ултра 2014
Над 130 маратонци ще бягат на Персенк Ултра 2014 / снимка: пресцентър на община Асеновград

Общо 134 ултрамаратонци са се записали за участие в тазгодишното издание на Персенк Ултра 2014. От тях 110 са българи, има и състезатели от Гърция, Турция, Събрия, Македония, Великобритания, САЩ и Украйна. Това съобщи за Дарик Николай Марангозов, организатор на най-големия ултрамаратон в България.

Второто издание на Персенк Ултра започва в полунощ на 23 август, събота, съобщиха от община Асеновград. Стартът е на площада в града, минава се през връх Баба, Бяла черква, с. Орехово, местността Кабата, Чудните мостове до хижа „Персенк“ и обратно. По 130-километровия маршрут има общо 9 подкрепителни пункта, на които бегачите ще получават напитки, храна, информация и медицинска помощ, ако е необходима. За състезателите ще се грижат общо 110 доброволци от Асеновград и района.

Предвиден е още един маршрут – 80-километровото трасе Орехово Ултра, което е посветено на 80-годишнината от преименуването на Станимака в Асеновград.

И двете състезания са квалификационни и носят точки за всеки участник, преминал разстоянието в рамките на контролното време. Тази година състезател, пробягал успешно Персенк Ултра 2014, ще получи 4 точки, а Орехово Ултра – 2 точки, уточняват организаторите.