/ Дарик архив
Над 1 200 транзакции на обща стойност 220 хил. лв. са превели клиентите на ТД на НАП-Пловдив към бюджета без да плащат банкови такси за услугата, показва статистиката на приходната агенция. Плащанията без такси са възможни чрез сайта и в офисите на НАП с най-популярните банкови карти у нас.
 
От агенцията напомнят, че от февруари тази година притежателите на банкови карти могат да превеждат без такси както дължимите данъци и осигурителни вноски, така и задължения към други институции, събирани от НАП.
 
Това може да стане по два начина. Първият, най-лесен, е чрез услугата на НАП, достъпна чрез портала за електронни услуги на НАП, която функционира 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата. Без такси клиентите на данъчните могат да преведат задълженията си и чрез инсталираните 15 физически ПОС терминала в салоните за обслужване.
 
Предимството на картовите преводи, освен че са безплатни е, че плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента, а не за 24 часа или повече, както е при традиционните банкови преводи.
 
От НАП обръщат внимание обаче, че  когато се плащат задължения към други институции (например глоби от КАТ) или задължения, които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение.