протест полицаи
протест полицаи / netinfo
полиция протест
94158
полиция протест
  • полиция протест
Повече полицаи, пожарникари и надзиратели от Пазарджик днес се присъединяват към националния протест, който ще се проведе днес на столичния площад „Народно събрание“, съобщи председателят на областната организация на Синдиката на служителите на МВР Петър Цоков.

Работещите в структурите на вътрешното министерство са формулирали три основни искания: повишаване на възнагражденията, осигуряване на униформено облекло и промени в Закона за МВР, така че той да отговаря на съвременните условия.

Причините за недоволство сред служителите на реда обаче са много повече, казва Цоков, който прогнозира, че този път борбата за повече права няма да приключи само с един протест. След многото недомислени реформи хората в редиците на ведомството са останали с няколко хиляди по-малко, а работата не само не намалява, дори се увеличава. Така на всеки се налага да се труди за двама, а получава същата, че и по-ниска заплата от преди.

Последната индексация е направена през 2014 г., когато обаче били орязани някои допълнителни плащания и така част от полицаите започнали да получават с по няколко десетки лева по-малко, посочва типичен пример Цоков.

Повечето са принудени да си купуват цели униформи или част от тях, защото доставки на подходящи няма. Нарушение е да са цивилни на работа, нарушение е сами да купуват облеклата си, защото това е вид спонсориране на МВР, нарушение е и смесването на униформи с други дрехи, дори те да са с вид на полицейски. Няма опция, която да не противоречи на наредбите, обяснява синдикалистът.

Чуйте повече от Петър Цоков в приложеното аудио.