Национално ЛАРП състезание на „Родопски партизани”
Национално ЛАРП състезание на „Родопски партизани” / снимка: Венцислав Петров
Хижа „Родопски партизани”, намираща се над Храбрино ще бъде арена на Национален ЛАРП 2008. Играта ще се проведе на 5-и април, а участие в нея ще вземат 12 клана от 6 града. Това съобщиха в програмата Дарик кафе Петър Гюдженов и Елеян Чанков, които са двама от основателите на пловдивския клан „Войните на седемте хълма”.

Участниците в ЛАРП приемат роли и „изиграват” действията на избраните от тях персонажи сред обстановка, която в максимална степен се доближава до реалната за героите. Това донякъде наподобява театър, където актьорите носят съответни на постановката костюми, говорят и се държат като техните герои. Несъмнена е връзката и с историческите възстановки, каквито се провеждат от години и в България (походът на Ботевата чета, превземането на Шуменската крепост и др.)

ЛАРП игрите протичат в предварително определен план – играчите са се разбрали за „света” , в който ще се изиграе играта. Това най-често е фантастичен свят, вдъхновен или наподобяващ средновековни, военни, фантастични и други книги.

Като важна разлика от обичайните театрални постановки и историческите възстановки може да се посочи това, че повечето ЛАРП игри не са обвързани със сюжет, а само с контекст и персонажи. Играчите не знаят предварително какво ще се случи с техните герои, а се стремят да действат така, както техните герои биха действали в съответния контекст. В този смисъл задачата на играча е дори по-сложна от тази на театралния актьор.

още чуйте от аудиото