Национално хранилище за радиоактивни отпадъци най-рано през 2014
Национално хранилище за радиоактивни отпадъци най-рано през 2014 / Снимка: www.kznpp.org

През тази година предстои кандидатстване за ОВОС  за изграждане на национално хранилище на радиокативни отпадъци. Това съобщи на семинар в Старосел изпълнителният директор на държавното предприятие „Радиокативни отпадъци” Борис Пеков.  Вече има договор с консултант, одобрен от Европейската банка, който ще бъде подписан във вторник.

 

Ако Агенцията за ядрено регулиране одобри проекта площадката може да заработи до 2014 година. За изграждането й ще са необходими между 50 и 60 млн. лева, които Европейската банка ще осигури като компенсация за спрените реактори.  Според Пеков най-удачното място за хранилището е терен от 80 дка срещу АЕЦ Козлодуй, на който в момента се извършва пълно заснемане. Депото ще съхранява радиокативните отпадъци на блокове от 1 до 4 на атомната електроцентрала за период от 300 години.

 

Общините Козлодуй и Нови Хан, на които има разположени съоръжения за съхранения и преработка на ниско и средно активни отпадъци, ще получат съответно 1.8 млн. евро и 800 хил. евро от донорския фонд „Козлодуй” за енергоефективни мерки. До утре двете общини трябва да представят предложения за обекти, които биха могли да бъдат финансирани по проекта.

 

1400 куб. метра отпадъци е преработило през изминалата година само на територията на АЕЦ Козлодуй държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци”, каза още Борис Пеков. Предприятието е изпълнило задълженията си на 109%, добави той.