Началник лъска с четка пътно платно
Началник лъска с четка пътно платно / Снимка на Даниела Ковачева
Булевард “Източен” е най-чистата пловдивска улица днес, след като бе измит демонстративно два пъти в рамките на час – веднъж с цистерна и втори път – ръчно. Демонстрацията бе направена в опит да се разреши спора между управителя на общинското транспортно предприятие Вичо Кузов и управителя на “Чистота” Радослав Кошински защо пътната маркировка в града не се вижда – дали заради некачествено миене на улиците или заради нетрайни бои. Кузов собственоръчно изтърка с четка и препарат участък от наскоро положената осева линия на бул. “Източен”, за да докаже, че тя може да блесне до искрящо бяло. Той направи демонстрацията малко след като платното бе измито машинно от цистерните на КМД, която е подизпълнител на общинската “Чистота”./Чуйте прикачения звуков файл/. 20 автомобила бяха мобилизирани в акцията – цистерни за вода, метачки и един крамер за миене на тротоари.

Според зам.-кмета Димитър Цветков, причината за зацапаната пътна маркировка и непрекъснотото замърсяване на бул. „Източен” са и товарните автомобили на пивоварната, които въпреки забраната паркират на пътното платно и изпускат масло, което след това се разнася от всички автомобили. Друга причина е нанасянето на пътната маркировка непосредствено след поставяне на асфалта. /Чуйте прикачения звуков файл/

Заместник-кметът допълни още, че се предвижда на всички големи булеварди в дясната лента да има жълта маркировка, която да ограничава платното за движение само за автобуси. Той обаче не уточни срокове за направата на бус-лентите.