На банго Васил ромските къщи ще са заключени до полунощ да не избяга късметът
На банго Васил ромските къщи ще са заключени до полунощ да не избяга късметът / netinfo

Всички ромски къщи, в които се празнува Банго Василий остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът от тях, разказаха цигани от Пловдив и Пазарджик. Гости се посрещат след настъпването на Нова година и е важно първият гостенин в дома да е богат и добър човек, за да носи късмет.

На традиционната новогодишна трапеза задължително трябва да има петел, или гъска, питка с паричка, сарми с късметче. Отбелязването на Новата година е в нощта на 13 срещу 14 януари. Много от ромите в Пловдив и Пазарджик обаче празнуват на този ден единствено Василовден по стар стил, тъй като определят себе си като турци-мюсюлмани. 20% от тях ще посрещнат и тази година без ток и обясняват това с безработицата и липсата на средства, за да си го плащат. Хората от гетата споделят още, че най-големият празник за тях  е Байрама, но са се погрижили да отпразнуват подобаващо и кой с каквото може и Новата година. Повечето са си накупили за новогодишната трапеза пилета.

Според една от легендите за този празник свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат циганите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Циганите се метнали на гърбовете им и стигнали невредими отсрещния бряг. От тогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица. Според друга легенда, когато турците вземали кръвен данък - мъжко дете, слагали на къщата червен знак. В една циганска къща имало само едно дете и родителите, за да го спасят, заклали петел и нацапали вратата с кръвта му. От тези две легенди идва и традицията за гъска или петел на трапезата.
По повод празника фондация "Рома"в Пловдив организира състезания по шах и футбол на малки вратички в кв. "Столипиново".