Нина Миткова
Нина Миткова / netinfo
Г-жо Миткова, ако станете народен представител с гласовете на пловдивчани, към решаването на кои обществени проблеми, ще насочите усилията си?

Наложителни са незабавни действия в образователната система. За всички, които имат отношение към образованието в България – ученици, учители, родители, представителите на бизнеса и обществените организации - е абсолютно ясно, че има нужда от цялостно пренаписване и абсолютно нов подход към системата на обучение. Тя трябва да отговаря на съвременните изисквания.  В тази връзка, ние от движение “ВОЛЯ” желаем образованието да се развива  така, че да е в унисон с основните приоритети на държавата и нуждите на бизнеса. Възможно е разработване и на учебни планове съвместно с бизнеса.
В началното образование, при възпитанието на децата и в целия обучителен процес, трябва да участват детски психолози, които да помагат при усвояването на материала, в зависиост от психическото развитие на подрастващите. Те ще бъдат и първите, които ще реагират при кризисни ситуации в училище, ще работят върху проблеми като агресията, зависимостта, дискриминацията, нетолерантността... В наши дни, стресът е в прекомерно количество още от първи клас и трябва да се вземат спешни мерки в тази посока, за да растат децата ни с устойчива психика и сигурни в своето развитие. Във всяко училище трябва да има и педиатър, който да следи за здравословното състояние и правилното физическо развитие на децата. Необходимо е всеки един процес в системата на образование да се съобрази с възрастта и реалните възможности на учениците. Преуморените и отегчени деца не усвояват качествено учебния материала и са объркани в своите знания. Материалът, трябва да се поднася така, че да бъде усвояван с лекота и децата да са мотивирани да продължат с удоволствие самостоятелните си работи. Системата ни на образование трябва да се промени така, че да елиминира необходимостта от частни уроци. Аз съм категорично за въвеждането на съвсем иновативен модел при създаването на учебниците, а в класните стаи приоритетно да се преподава на електронни дъски.
Днешните деца имат нужда да знаят повече за взаимоотношенията между хората, за проблемите в обществото и за техните лични нужди. Те трябва да се възпитават в разбиране и взаимопомощ,  да се учат да формулират цели, да анализират и планират, да се справят с различни проблеми и да разпознават собствената си роля в обществения живот.
Образованието трябва да е абсолютно задължително, за което трябва да се прилага система за контрол. На България й трябва грамотно и образовано население!
 
Другият голям въпрос, на който трябва да търсим отговор е: “Как да  стимулираме раждаемостта и в България!
През последните години сме свидетели на крайно негативни тенденции, свързани с демографското развитие на страната. Населението в работоспособна възраст намалява все повече. Катастрофални са прогнозите на НСИ и отделни учени в страната, според които през 2050 г. Българите ще бъдем 5.8 млн. души, а през 2070 – 5.1 млн. Все повече млади семейства напускат страната  и търсят по-добър живот, защото не се чувстват сигурни за себе си и децата.
Категорично у нас трябва да се създаде система от финансови стимули при раждане на първо, второ и трето дете. Конкретните ни  предложения са свързани с отпускането на  безлихвени заеми и преференциални цени при закупуване на жилище от млади и образовани хора, готови да станат родители.
Не мога да пропусна и темата, свързана с българските семейства с репродуктивни проблеми. Ние от гражданско движение “ВОЛЯ”, заставаме зад възможността за асистирана репродукция с неограничен брой опити. Считаме, че това е дълг на държавата.
   
Какво ще кажете на тези, които подозират, че стъпките Ви към политиката и властта ще доведат до облаги за семейния Ви бизнес?

Ще отговоря с въпрос. Какво по-хубаво за България, ако семейната ни фирма след години продава повече бебешки колички? Това ще означава, че се раждат повече деца.
И какво по-хубаво от това все повече хора да предпочитат велосипеда като средство за придвижване. Карането на колело повишава  здравната и двигателна култура на хората и не един път със съпруга ми сме си говорили, че е истинска наслада да създаваш продукт, който е свързан с радостите в живота, с положителните емоции и по-доброто самочувствие. Да допринасяш за по-доброто качество на живот на хората е голямо удовлетворение.  Именно това ни дава допълнителен стимул да продължим да работим в България!

Вие оглавявате листата на “ВОЛЯ” в Пловдив. Как може да се подобри качеството на живот в града според вас?
 
Несъмнено градът се развива през последните няколко години, но има доста въпроси и проблеми, които останаха без отговор и решение. Първият от тях е екологичният. Пловдив води класацията в Европа като град с най-мръсен въздух. Градът ни е важен транспортен възел, през който преминава голям поток автомобили, замърсяващи въздуха, земите и повърхностните води около основните пътни артерии. Въпреки че управляващите се гордеят с направени инфраструктурни промени, те са крайно недостатъчни и всеки ден нови и нови жители от съседните градове идват да живеят и работят в Пловдив. Това е увеличило 2-3 пъти  автомобилния трафик, което води до задържането на големите количества вредни емисии. Тук решението, което предлагам, е свързано с по-добра организация на движението, реконструкция на пътища и пълноценната им експлоатация, изграждането на нови свързващи маршрути в града, например като допълнителен мост над река Марица. Има и много други решения, за които през годините само слушаме гръмки заглавия, но не виждаме никакви действия. Различното при нас ще бъде това - ние ще действаме веднага.
 
Пловдив е и един от градовете с най-раздута администрация в страната. Трябва да имаме по-лека, гъвкава и съвременна административна структура, електронна система, която да облекчи всеки гражданин и бизнеса. Общинските служители трябва да работят единствено в полза на жителите и тези, които си позволяват да не се отнасят уважително, трябва да си понасят отговорността.
 
Общината трябва да подкрепя и все повече спортни инициативи. Всеки ден в компанията получаваме по няколко молби от спортни клубове и организации за спонсориране на различни събития. Въпреки че се стараем да помогнем на всички, както между другото правят и много други частни фирми, виждаме че липсва подкрепата на местната власт и на държавата. А според статистиката един от най-големите проблеми при подрастващите е недостатъчната физическа активност, която води до доста здравословни проблеми  и затлъстяване. Нашето поколение играеше в добре поддържани обществени спортни площадки. Съществуваха възможности за практикуване на различни спортове, които можехме да тренираме в училище свободно и абсолютно безплатно. Сега тези привилегии ги няма за нашите деца. Спортните клубове едва се издържат и трудно оцеляват без финансовата подкрепа на родителите. Това трябва да се промени. Трябва да върнем децата в спортните зали! Многофункционални спортни зали трябва да има във всеки квартал. И наред с подходящите условия за активен спорт, в тях трябва да работят квалифицирани треньори. Пловдив е дал на България множество шампиони в различни спортове и много ми се иска тази традиция да продължи.
 
И не на последно място...Пловдив е най-старият жив град в Европа – повод за гордост на всички пловдивчани. Спецификата и архитектурата го правят място, което всеки един човек би искал да види и да се потопи в красотата и историята му. Той би трябвало да се превърне действително в атрактивна туристическа дестинация. Но това е немислимо без адекватна съвременна стратегия за рекламна кампания, която към момента липсва.
 
Какво бихте казали на представители на другите политически партии?
 
Питам ги защо само обещават неща, които досега можеше и трябваше да бъдат свършени?! Защо сега обещават в бъдеще време, а не го направиха вече?
Нашето поколение бе лъгано години наред, не трябва да лъжем и децата си! Крайно време е периодът на преход да спре и да се развиваме с нов подход и нова гледна точка за всичко. Трябва нова генерация депутати, които да не мислят само за луксозните си служебни коли, а да  работят коректно и мотивирано в полза на целия български народ!
 
Не  е нормално през последните 27 години България да не излиза от класацията за най-бедна държава в ЕС, като същевременно сме и на челните места по отношение на корупцията! Свидетели сме на безпринципни коалиции и размествания в политическите сили на статуквото, не според идеали и разбирания, а само и само с мисълта да останат във властта. Ние сме различните в тази кампания! Във “ВОЛЯ” всички са с чисто минало! Не трябва повече да се гласува доверие на партии от статуквото!”ВОЛЯ” залага на успели хора, които искат да върнат добрия имидж на народния представител.
 
Какво за финал искате да кажете на гражданите на Пловдив?
 
 Последният ми призив към тях е да излязат да гласуват на 26 март. Да излязат и  да изразят гражданската си позиция в деня на изборите.
Излезте и използвайте полагащото Ви се право на глас и участие при вземането на големите решения за бъдещето на  държавата, в която живеем и искаме да живеят добре и децата ни! Всеки, който не упражни правото си на глас, не наказва партиите, а наказва себе си и реално “гласува” за несигурността на следващите поколения! Негласувайки, даваме шанс на купените гласове да решават вота в полза на партиите от статуквото. Подкрепете “ВОЛЯ”! В противен случай е застрашено бъдещото управление на държавата и държавната власт!