/ DarikNews
48-годишният асеновградчанин Хайретин Юмер, който бе убит зверски от двама непълнолетни роми миналата година, е починал в адски мъки. Това стана ясно днес по време на делото срещу 16-годишния Исмаил Асан и 18-годишния Митко Асенов в Пловдивския окръжен съд.

Според тройната комплексна съдебно-медицинска експертиза 16-годишният Асан е скачал с боси крака не само върху главата на жертвата си, но и върху шията и гърдите му. По думите на експертите по тях са открити много над 20 травми, нанесени с крака, като някои от тях са се наслагвали една върху друга. Това е причинило и смъртта на мъжа - асфикция (задушаване), която се е получила от счупванията на шията в областта на ларинкса, поясниха съдебните лекари.

Разследват тежко криминално престъпление в Асеновград

Според тях само ударите върху главата на мъжа са над 10, причинени от скачане и ритници, а върху шията и гърдите още поне толкова. Освен фрактурите по ларинкса, са открити и множество фрактури по гръдния кош. В същото време кръвта на мъжа се е стичала в гърлото и трахеята му и допълнително е спомогнала за смъртта му. По думите на патолозите той всъщност се е удавил в нея

Убитият асеновградчанин до последно е бил в пълно съзнание и е починал в невероятни мъки. По ръцете му има множество наранявания от опитите му да се защити. Освен това той се е молел на нападателите си да спрат да го бият, но молбите му останали безрезултатни. 

Според психиатрите и психолозите, направили тройната комплексна психолого-психиатрична експертиза на Исмаил Асан, поведението му е било напълно подредено, независимо от изпитото от него количество алкохол и въпреки твърденията му, че е бил много пиян и не помни нищо. 

Припомняме, че в нощта на 25 срещу 26 май двете момчета, тогава на 15 и 17 години, пресрещнали мъжа, който се прибирал вкъщи от дома на брат си. Исмаил и Митко го нападнали и му взели чантата с три лева в нея. След това започнали да удрят жертвата си в лицето и побегнали. При удара те счупили носа на мъжа и го съборили  на земята. После отишли до близък магазин и си купили алкохол. След това се върнали отново на мястото на престъплението. 15-годишното момче си събуло обувките и започнало да скача и рита по главата, шията и гърдите жертвата си, докато мъжът не починал.

Днес в съда бяха призовани като свидетели Жулиета Тодорова и Шенко Асенов, които са набили Исмаил преди убийството. През нощта, под влиянието на алкохола, 15-годишният Асан помислил, че Хайретин Юмер е един от тях и затова го нападнал. 

От обясненията на 27-годишната Жулиета, и Шенко, до този момент те не са имали лични карти и заради делото се е наложило да им бъдат извадени документи. Тъй като в момента те се изготвят, се наложи двамата да бъдат призовани за друга дата. Освен това за Жулиета ще бъде назначен и преводач от турски, понеже тя не знае български език. Така делото бе отложено за 26 март.