Мълчалив протест срещу панаира на Разпети петък в Панагюрище
Мълчалив протест срещу панаира на Разпети петък в Панагюрище / netinfo
Мълчалив протест срещу панаира на Разпети петък в Панагюрище
18971
Мълчалив протест срещу панаира на Разпети петък в Панагюрище
  • Мълчалив протест срещу панаира на Разпети петък в Панагюрище

Журналисти от Панагюрище организират мълчаливо бдение днес от 11 часа в знак на протест срещу провеждащия се ежегодно на Разпети петък градски панаир. В рамките на един час местните репортери ще мълчат със свещ в ръка заради потъпкването на християнските ценности.

 

Десетилетия наред  в деня на Христовото разпятие, центърът на града се изпълва със сергии, атракциони и кебапчийници, коментират от Инициативния комитет, организатор на протеста .

 

Панаирът е разположен до най-големия храм в града „Св.Въведение Богородично”. Преди години в рамките на него са се предлагали само керамични съдове, но постепенно към занаятчийските стоки е започнала продажбата на играчки, дрехи, атракциони и скара. Така занаятчийският панаир  се превърнал в нещо, което според част от жителите на Панагюрище, грубо противоречи на християнските традиции.

 

От миналата година сред панагюрската общественост върви дебат, свързан с идеята за преместване на пролетния панаир в седмицата след Великден. В декларация журналисти от три местни медии открито заявяват становището си и в писмо до кмета на общината настояват за незабавни мерки, но официален отговор от администрацията няма и днес панаирът ще се проведе, казват недоволните журналисти.

 

По думите на кмета Георги Гергинеков, преди месеци е правено обществено допитване. След обобщаването на 700 анкетни карти е станало ясно, че хората в града и общината са разделени наполовина. Затова администрацията е решила и тази година да бъде спазена традицията, след искано съгласие и от Църквата. Кметът бе категоричен, че в центъра на Панагюрище днес няма да има палатки и кебапчийници.