МВР срещу телефонните измамници
МВР срещу телефонните измамници / netinfo
Комплекс от полицейски мерки са набелязани за предотвратяване, пресичане и разкриване на опитите за телефонни измами в Пловдив и населените места в областта.

С цел разширяване обхвата на превантивната дейност срещу този вид престъпления, от Областната дирекция на МВР е организирана информационна кампания с подчертана насоченост към възрастните и самотноживеещи хора, като едни от най-честите потърпевши.

Дядо изгоря с над 4000 лева от телефонна измама

Над 10000 брошури с предупреждения и препоръки за действие в ситуация на телефонна измама ще бъдат оставени на местата, посещавани предимно от пенсионери в Пловдив и общинските центрове – пощенски клонове, лечебни заведения, социални служби.

Измамници отмъкнаха общо 22 000 лева от пенсионерки по схемата „съдействие на полицията“

Едновременно с това е създадена организация, целяща повишаване на вниманието на банковите служители към случаи, при които възрастни хора искат да изтеглят инцидентно значителни суми от паричните си спестявания, както и от необходимостта своевременно да се уведомява най-близкото полицейско управление.

От МВР напомнят, че няма държавна институция, която да иска предоставяне на пари по телефона или да се хвърлят през тераса или да се оставят на определени места на улицата.