МВР проверява кмета на Пещера
МВР проверява кмета на Пещера / sxc.hu
МВР проверява кмета на Пещера
32342
МВР проверява кмета на Пещера
  • МВР проверява кмета на Пещера

МВР проверява кмета на Пещера Стелиян Варсанов за извършени нарушения. Сигнал за това е изпратен до премиера Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и главния прокурор на Република България Борис Велчев. В сигнала, който е от Общински съвет Пещера са посочени някои от договорите, сключени от общината, като се казва, че те са незаконни.

Единият от тях е подписан на 26 юли  2007 г. и е на стойност 1 млн. и 50 хиляди лева. Той е сключен между община Пещера и „Заводски строежи ПС-Пазарджик" и е за водоснабдяването на Луковица „Киево кале". Изпълнител по договора е фирмата на собственика на здравни заведения в Пазарджик Михаил Тиков. В сигнала се посочва, че кметът, въпреки забавеното изпълнение, не е упражнил контрол и не е начислявал неустойки, не е предприел и действия по разваляне на договора.

Михаил Тиков отрече тези твърдения. По думите му договорът, който е сключен, е на стойност 1 млн. и 60 хиляди лева и не фирмата му, а Община Пещера му дължи пари. Стелиян Варсанов потвърди това за Дарик.

Преведена значителна сума пари от бюджета на Община Пещера за разработване на Санитарна програма на общината, пише още в сигнала. Стелиян Варсанов потвърди, че има такава програма, но бюджетът не е ощетен.
Потърсени са отговори и затова как по бедствия и аварии са избрани фирми почистване на реката и ремонтиране на покрива на сградата на общинска администрация. Според Варсанов тези пари са целеви и няма никакви нередности при избора на фирмата. Кметът на Пещера бе категоричен, че няма конфликт на интереси и при сключването на друг договор между общината и Стефан Делчев, неговият кум.

Това, което питат авторите на сигнала още е как един кмет само със заплатата си може да си позволи да купи къща в Панчарово, като тези пари са от декларирания пред Сметна палата от него кредит от 1 млн. и 300 хиляди  лева. Парите са дарение от баща ми, коментира Стелиян Варсанов. Ловното оръжие, за което също искат проверка съветниците от Пещера, според Варсанов, не е толкова скъпо. Според отлично информиран източник, кметът на Пещера притежава оръжие за близо 80 хиляди лева, което е закупено от софийска фирма.

Стелиян Варсанов и най-близките му - майка му и баща му, притежават много фирми. Това показват данните на ДАКСИ, с които Дарик разполага.

Първият кмет на ГЕРБ в страната заяви, че не се страхува от проверката на МВР. Тя обаче все още не е приключила, заяви вицепремиерът Цветан Цветанов. На въпрос ползва ли се с протекции на изпълнителната власт кметът на Пещера, Цветанов бе категоричен, че няма да има компромис за някой извършил нарушения.

/Пълният репортаж по темата ще бъде излъчен утре в „Дарик кафе" между 9 и 10 часа/