Музеите и библиотеката на делегиран бюджет от 1-ви януари?
Музеите и библиотеката на делегиран бюджет от 1-ви януари? / снимка: Кирил Кирилов

Общински комплекс „Старинен Пловдив", Народна бибилиотека „Иван Вазов" и музеите - Археологически, Исторически и Природонаучен, да преминат на делегиран бюджет. Това е предложила зам.-кметът по културата и туризма Петя Гогова. Предложението ще бъде разгледано от Общински съвет до края на годината. Очаква се институциите да преминат на делегиран бюджет от 1-ви януари 2010 г. С тази мярка те ще бъдат по-независими и ще могат да разработват повече проекти за самоиздръжка, уточни Гогова.

Зам.-кметът каза още, че до 10 дни трябва да бъде назначен и директор на Дирекция „Туризъм" към Община Пловдив. По думите й структурата вече е кадрово окомплектована и функционалното й разпределение е направено. Тя допълни, че в най-скоро време в Пловдив ще заработи и още един туристически информационен център.

Петя Гогова каза още, че Общината и Съветът по туризъм ще си сътрудничат Пловдив да се превърне в естествена столица на фирмения и конгресния туризъм. Една от целите, които си поставят, е облагородяването на всички храмове в града за поощряване и на религиозния туризъм.