Камерна зала-Областна администрация-Пловдив
Камерна зала-Областна администрация-Пловдив / netinfo
"Малкият принц" на 26 езика
С богата мултикултурна програма ще бъде отбелязан Международният ден на майчиния език, съобщиха от Областна управа. Събитието ще бъде отбелязано в Камерна зала на Областна администрация, като началото е от 18.00 часа. Входът е свободен.
 
Откъс от романа-приказка на Екзюпери „Малкият принц“ ще прозвучи на 26 езика, включително на персийски, арабски, пенджаби и пущу, на празника, който ще се състои на 21 февруари в Камерна зала на Областна администрация – Пловдив.
 
Събитието е под патронажа на Областния управител Здравко Димитров и Генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани и се провежда по инициатива на Българо-турски литературен клуб. Събитието е подкрепено и от Клуба на Консулите в Пловдив, а Ротари клуб „Пловдив – Пълдин“ предоставят отличените фотографии от конкурса на тема „Палитра от етноси“, които отразяват историята на етническите общности в Пловдив, мирното съжителство между тях, традициите, културното наследство и архитектурните паметници, свързани с техния бит, минало и настояще.
 
Гостите ще се насладят на богата многоезична културно-музикална програма, в която ще вземат участие представители на различните общности в града и чуждестранни студенти от пловдивски висши училища. Те ще прочетат откъс от прочутото произведение на Екзюпери, което е преведено на 210 езика, затова организаторите избират именно него.
 
“Хората имат различни звезди. За тези, които пътуват, звездите са водачи. За други са само малки светлинки” – този откъс публиката ще чуе най-напред на български, а след това на още 26 езика, сред които китайски и молдовски.
 
Идеята на празника е да подчертае заслужената роля на всички езици в изграждането на културната идентичност и творчество. Участниците ще представят традиционни за своята държава музика и танци.