МРРБ и общината подаряват нова канализация на циганите
МРРБ и общината подаряват нова канализация на циганите / netinfo

1 млн., 800 хиляди лева ще струва изграждането на новата канализация в блоковете на улица “Сокол” в Столипиново. Парите са осигурени от МРРБ, плюс съфинансиране от община Пловдив.Това съобщи зам. областният управител Найден Найденов.

8 жилищни блока в гетото ще бъдат санирани. Този проект е залегнал в Програмата за развитие на Столипиново, която бе изготвена неотдавна с помощта на всички пловдивски институции. Процесът на реконструкция и изграждане на канализацията в циганския квартал се очаква да приключи за около 2 години, като началото е предвидено за април следващата година.

За да не бъде нарушен нормалния ритъм на живот в гетото, експертите са разработили подробен план за работа, който включва осигуряване на водоноски и химически тоалетни за живеещите в Столипиново, тъй като заради ремонтните работи водата ще бъде спряна.

След реконструкцията и изграждането на новата водопреносна мрежа, избените помещения на блоковете ще бъдат заключени, съобщи още Найденов. Целта на подобна мярка е ромите да нямат достъп до канализацията, и да не могат да я разрушат отново.