МОН води диалог с банките за студентското кредитиране
МОН води диалог с банките за студентското кредитиране / Sofia Photo Agency

Законът за студентското кредитиране, който е бил приет в добър вид, се бави заради световната финансова криза, която навлиза и в България, съобщи в Пловдив министърът на образованието Даниел Вълчев. Според него банките в момента са малко разколебани в кредитната си експанзия. Вълчев обясни, че министерството води активен диалог с Асоциацията на банките за реализиране на приетия закон.

Два са обсъжданите варианти за решаване на проблема - да се стигне до по-висока такса за добро управление, която ще се плаща на финансовите институции от държавния бюджет, и с държавни пари да се внася депозит на банките така, че финансовият ресурс да поевтинее.

Министър Вълчев заяви, че за първи път, за сметка на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, с европейски пари се завишава ресурса на стипендиите за висшите учебни заведения. Той обясни, че фонда за стипендии, за който са заделени от националния бюджет около 20 милиона лева, ще се дублира догодина с европейски средства и ще нарасне на 40 милиона лева.