Модерни помагала за незрящите хлапета
Модерни помагала за незрящите хлапета / netinfo
Сензорна пътека и сензорен панел, които помагат на незрящите деца да усвоят какво е права линия, ъгъл и други основни понятия, дари днес на специализираната детска градина “Елица” евродепутатът Биляна Раева. Модерните технически средства са по каталог и без да са много скъпи, улесняват значително ежедневието и адаптацията на незрящите деца, обясни директорката Мария Узунова.

Помагалата са закупени със средства от благотворителния търг и модно ревю, които се проведоха в Пловдив на 8 февруари. Дарението е част от кампания “Равни условия на живот” за подкрепа на слепите хора в България.

Експерти от екипа на евродепутата Биляна Раева и от националното читалище “Луи Брайл” разработват проект, който ще кандидатства за средства Европейското икономическо пространство и Норвегия и е насочен към децата от специализираните училища и градини в Пловдив, София, Варна и Дряново. Финансирането ще бъде за покриване на изследвания и лечение за подобряване състоянието на незрящите, за закупуване на аудиокниги, специални компютри и тактилни технически средства. Целта е да се подпомогне от най-ранна възраст социалната адаптация на незрящите, обясни Биляна Раева.