/ ThinkStock/Getty Images
От днес, мобилни екипи на Регионалната здравна инспекция в Смолян започват обиколка из региона, като ще предоставя възможност на хората да проверят безплатно своя ХИВ – статус и да се изследват за сифилис чрез т.нар. „Бърз тест”. Днес здравните инспектори са в МБАЛ-Златоград , а утре те ще са в Специализирана болница за рехабилитация „Орфей”-Девин.

Инициативата ще продължи до края на м. септември и е в рамките на Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално-преносими инфекции. Изследванията ще се извършват всеки работен ден от 9:00 ч. да 16:00 ч. в Приемния кабинет, намиращ се на първия етаж  на инспекцията.

От началото на годината до 9 май в България са открити нови 95 ХИВ –серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната ни стават 2810. Съотношението на инфектираните мъже и жени, от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 8:1 (мъже/жени). Над 90 % от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 5,3 % – при инжекционна употреба на наркотици, става ясно от предоставена справка на РЗИ-Смолян.

В Здравната инспекция в родопския град, общо 200 души (69 мъже и 131 жени) са се изследвали  за ХИВ/СПИН в от началото на годината до края на юли. За този период няма констатирани положителни резултати.  Най-честите причини за проверка на ХИВ-статуса са свързани с издаването на документи при бременност, осиновяване, пътуване в чужбина или предстоящи хирургични интервенции.