Излязъл наскоро от затвора престъпник извърши обири на лекари и пациенти в COVID отделения в Пловдив, съобщи NOVA. За да влезе в забранените зони, мъжът се представял за пациент със симптоми за коронавирус. Докато лекарите били ангажирани, той задигал мобилни телефони и пари. За една от болниците дори методично събирал информация за неработещи камери и слабости в пропускателния режим.

Под предлог, че е със симптоми на коронавирус към 2 ч. през нощта мъжът посетил спешния кабинет на една от поликлиниките в центъра на Пловдив. Когато влязъл в коридора видял, че няма никого, а лекарят бил задрямал след тежко дежурство.

„Да, това става за една минута най-много, колкото да влезе. Видял го е, че спи, предполагам. Взел е телефона и е излязъл. След като колегата се е събудил вижда, че телефонът му липсва и подава оплакване в полицията”, обясни лекарят в кабинет за коронавирус Любомир Стоянов.

„Някой е влязъл и ми е откраднал якето, телефона и известна сума пари - около 160-170 лева. Точно и аз не мога да кажа”, разказа потърпевшият лекар д-р Йордан Кирев.

Оказва се, че това не е първият удар на крадеца. Той успял да се влезе в COVID отделението на една от частните болници в града, като се възползвал от факта, че охранителните камери не работели. Влизайки,  задига по-голяма плячка. Освен оставените без надзор по-ценни вещи на лекарите, откраднал телефоните и парите на пациентите.

„Сред потърпевшите има и лица, поставени под карантина. Очаква се след като изолацията им изтече, да подадат сигнали”, обясни говорителят на ОДМВР - Пловдив Таня Костадинова.

След кратко издирване, крадецът е задържан. Това е 25-годишен мъж от Кричим. Стар познайник на полицията, излязъл от затвора само преди месец.
„Само за последните две години има криминални регистрация за над 15 извършени кражби”, добави Костадинова.


Сега лекарите се заключват с катинар и са обидени, че бидейки на първа линия са обирани.