Младият Пловдив чете започва от Езиковата гимназия
Младият Пловдив чете започва от Езиковата гимназия / netinfo
Божана Апостолова за "Младият Пловдив чете"
83757
Божана Апостолова за "Младият Пловдив чете"
  • Божана Апостолова за "Младият Пловдив чете"

Проф. Миглена Николчина ще гостува в ЕГ "Пловдив", като това ще бъде първото за 2016 година събитие от поредица предстоящи срещи с деца и младежи в Пловдив. Разговорът с проф. Николчина с ученици от ЕГ "Пловдив" открива "Младият Пловдив чете 2016".  В момента се работи по изготвянето на цялостна литературна програма с участието на детски градини, училища и университети, които желаят да се включат. Основни организатори са Издателство Жанет 45 и НБ "Иван Вазов".

От 13ч. Миглена Николчина ще представи книгата си "Билет за Вега" пред възпитаниците на Английската гимназия, а по-късно от 19ч. в клуб "Петното на Роршах" литературните фенове ще могат да се запознаят с проф. Николчина и нейния "Билет за Вега", с което ще се открие и тазгодишния Литературен салон „Spirt & Spirit“.

"Младият Пловдив чете" започва от Езиковата гимназия
netinfo
Миглена Николчина е писател и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

"Билет за Вега" е сборник за заобикалянето на страха от себе си - "древен и неунищожим като самата съдба". Поглед отвъд градината на детството, към космоса и към превръщането в голям. Свободата от желанията като избягване на страданието - благородна истина или просто страх?

Васил Георгиев

Езикът на тези разкази е мек и плътен, като водите на Дунава пренася читателя в свят, в който въображението има име и форма и може да бъде докоснато, магията е част от всекидневието, а любовта е като отхапан плод - никога цялостна, но носеща мимолетна ситост. " Всичко е живо" казва една героиня, а водата промърморва в отговор: "билибом-балалом".

Емануил А. Видински

Разкази за израстването, за превъплъщенията на детето в жена през съня на годините, в които единствено въображението се оказва вярната сплав, удържаща реалността.

Емилия Дворянова