Млад агроном и собственичка на кравеферма  с наградата “Фермер на Тракия”
Млад агроном и собственичка на кравеферма с наградата “Фермер на Тракия” / netinfo

Млад агроном от Костиево и собственичка на кравеферма от Пловдив са тазгодишните носители на наградата “Фермер на Тракия”. Наградите на двамата победители в 5-тото издание на конкурса на вестник “Марица”, Международен панаир-Пловдив и Областна дирекция „Земеделие и гори“ ще бъдат връчени тази вече на церемония в хотел “Санкт Петербург”.

Борислав Стефанов от с. Костиево, който ще отнесе статуетката на богинята Деметра в раздел “Растениевъдство” , е създал овощни градини и малиново насаждение върху наетите от него църковни, общински и държавни земи. Подгласници на Стефанов са оранжерийният производител Стоил Филипов от Пазарджик и Илия Канев – производител на картофи за семе от смолянското село Момчиловци.

Фермер №1 в раздел “Животновъдство” Светла Манева от Пловдив отглежда 110 крави и 90 телета в модерна ферма край Пловдив. Миналата година е изградила нова доилна зала и е закупила 20 селекционирани крави – общо за 300 000 лева със спечелен по САПАРД проект. Подгласник на победителката в категорията е д-р Исмаил Мустафов от Хасково, имплантирал замразени ембриони от елитна порода и така днес е притежател на 20 „евротелета“. Втори подгласник е Стойчо Хубчев от Смолян, собственик на стадо от 300 овце, на два ресторанта и на фирма за дърводобив.