Митрополит Николай награждава генерал Шивиков
Митрополит Николай награждава генерал Шивиков / dariknews.bg/архив

Пловдивският епархийски съвет реши да удостои с орден „Свети апостол Ерм“ І-ва степен, Бригаден генерал Димитър Шивиков. Това е най-високото отличие на Пловдивската света митрополия и се присъжда на генерала за църковни заслуги и съдействие в делото на Българската Православна Църква.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще връчи лично ордена от 11.00 ч. в официалния салон на Пловдивската света митрополия.

През юни миналата година започна производство срещу ген. Шивиков за установени нарушения. Срещу него бе повдигнато обвинение за това, че подчинените му са ремонтирали негов апартамент. Тогава той обясни, че е получил помощ от колеги, но не по нареждане, а защото са му приятели.

В средата на септември срещу Шивиков бяха повдигнати нови обвинения за случаи на злоупотреба със служебно положение. Срещу него са събрани доказателства и за длъжностно присвояване, които са отделени в ново досъдебно производство.

В последствие правителството предложи на президента Росен Плевнелиев да издаде указ за освобождаване на бригаден генерал Димитър Шивиков от длъжността командир на 61-а механизирана бригада и от военна служба.