Митническа измама с тютюн за близо 1.2 млн. лв разкриха в Пловдив
Митническа измама с тютюн за близо 1.2 млн. лв разкриха в Пловдив / netinfo


Митническа измама за близо 1,2 млн. лева при внос на 14 тона тютюн от Мoлдова разкриха в Митница Пловдив. Опитът бе предотвратен по метода „Анализ на риска” при съвместни действия на инспектори от Митница Пловдив и служители на ДАНС.

На 28 януари в пловдивската митница са представени документи за митническо оформяне на режим ”Внос” на 14т. нарязан тютюн от сортовете „Бърлей – Италия, „Вирджиния” –Индия, „ Ориентал” – Ливан и „Безуки” – Индонезия. Изпращач на стоката е молдовска фирма, а получател - дружестово, чиято дейност не е свързана с производство на тютюневи изделия.

След контрол на товара и лабораторна експертиза, е установено, че декларираната стока представлява „тютюн за пушене” и се класира в тарифен номер със значително по-висока ставка на митото. Резултатите от анализа показват още, че внесеният тютюн е и акцизна стока и за него трябва да се изплати акциз в размер на 966000 лева.

Вносителят се е опитал да избегне държавни вземания - мито, акциз и ДДС, с общ размер 1180 260,84 лв.

Срещу дружеството-вносител на стоката е съставен акт за митническо нарушение. Случаят е предаден на компетентните органи.