Мира Янова: Славчо Атанасов води стремително. ВМРО изпревари БСП в Пловдив
Мира Янова: Славчо Атанасов води стремително. ВМРО изпревари БСП в Пловдив / netinfo

Според трето проучване на социологическа агенция МБМД за Пловдив, направено в кра на месец септември и огласено в редаването „Тази сутрин” на BTV, резултатите показват, че Славчо Атанасов не само води стремително и убедително, но има увеличение на процента на поддръжка и на партията, издигнала го за кандидат – ВМРО.

Одобрението за Атанасов е 31.5%, срещу 9.5% за Николай Караиванов; 8.8% за захари Георгиев и едва 3.8% за Тодор Христев. 4.1% от пловдивчани са избарли други кандидати, между които е и Спас Гърневски с около 2%.

Според Мира Янова на местно ниво личностите имат огромно значение.

В Пловдив сблъсъкът Славчо Атанасов - Захари Георгиев като претендент на БСП вече не изглежда толкова ярък и има и шанс, и реална възможност Атанасов да спечели още на първи тур. Мира Янова обясни в сутрешното предаване на БТВ спадналата подкрепа за Захари Георгиев с факта, че това е кандидат, който БСП представя за втори път, което означава че това е позната кандидатура, която вече не е била успешна.

Не е подходящо според Янова хора, които вече са минали през избори, да бъдат издигани отново.

Сблъсък между леви и десни партии не се очаква, защото според първоначалните данни, кандидатът на ГЕРБ и ВМРО Славчо Атанасов ще получи 31 % гласовете на пловдивчани.

Според одобрението за политическите сили, за ГЕРБ са 27.3%; за СДС – 11%; за ВМРО – 9.5%; за БСП – 9.3% и за Атака – 3.8%, като за други партии ще гласуват 6.7%.

Това проучване за Пловдив показва, че силната позиция на ВМРО се дължи на силния кандидат - досегашният кмет на „Тракия” Славчо Атанасов – и подкрепя модела, в който силна мажоритарна кандидатура вдига одобрението и за партията.

Абдикацията на досегашния кмет на града д-р Иван Чомаков Мира Янова обясни и с факта, че обикновено настоящи кандидатури се подкрепят на основата на поста в момента и е спорно, доколко той би постигнал действително добри резултати.