Министрите на спорта и на туризма откриха Европейското по ски в Пампорово
Министрите на спорта и на туризма откриха Европейското по ски в Пампорово / снимка: Адриан Кулев

Министрите на спорта и туризма Красен Кралев и Николина Ангелкова дадоха официалното начало на стартовете от Европейската купа в Пампорово. Церемонията се състоя снощи, в курорта. „Гордея се, че за една седмица ще посрещнем четири старта от Европейската купа по ски“, заяви министърът на спорта Красен Кралев на церемонията по откриването. Според министър Кралев това е българската седмица в световните ски, тъй като в четири последователни дни в Пампорово и Боровец се провеждат стартове от Европейската купа. Пампорово е домакин днес и утре на два старта слалом жени. „Това е изключително важно събитие за популяризиране на България не само като туристическа, но и като ски дестинация, която да заеме своето достойно място в този спорт“, посочи министър Ангелкова.

Министър Кралев коментира, че домакинството на стартовете от Европейската купа е не само огромна реклама за България, а и стъпка за превръщането на българските курорти в предпочитана дестинация и за професионалните скиори. „Присъствието на звезди от най-високо ниво в алпийските ски ще повлияе на децата да се насочат да практикуват зимните спортове според министъра на спорта. Това е целенасочена, последователна политика която имаме“, допълни Красен Кралев. Той заяви, че трябва да бъдат създадени всички предпоставки, за да могат инвеститорите в българските зимни центрове да намерят смисъл в това да инвестират в тези ски курорти, да направят инфраструктура, „с която да се гордеем”. „Очевидно е, че навсякъде са недостатъчни и пистите, и лифтовете“, смята спортният министър. Според него е нужно да бъдат обединени усилията да се работи в тази посока.

Световната федерация по ски също повярва, че Пампорово е един от добрите организатори на състезания от такъв ранг и домакинството на стартовете от Европейската купа е показателно за това според Цеко Минев, председател на БФСки.

Над 70 състезателки от 20 държави ще участват днес и утре в стартовете на слалом жени в Пампорово. В надпреварата ще се включи и победителката от паралелния слалом на Световната купа в Москва Лена Дюр. Цеко Минев прогнозира, че състезанието ще бъде на много високо ниво.