Минимум 7, 5 млн. лв за затварянето на Цигарената фабрика?
Минимум 7, 5 млн. лв за затварянето на Цигарената фабрика? / netinfo

Искане за бърза приватизация на цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора с гарантиране на работните места на хората, които предстои сега да бъдат съкратени, и изплащане на по-високи обезщетения от договорените максимални 23 заплати са връчили синдикатите на членовете на Управителния съвет на “Булгартабак холдинг”. Това съобщи пред Дарик лидерът на КНСБ в пловдивското предприятие Никола Миленков след днешната среща в столицата.

До седмица ще има нова среща межуду ръководството на холдинга и синдикатите, на която се очаква “Булгартабак” да предложи различни варианти за компенсации при затварянето на фабриките и да започнат преговори по тях. По-рано днес от КНСБ заявиха, че няма да отстъпят под 30 брутни работни заплати. Това означава, че спирането само на пловдивското предприятие ще струва около седем милиона и половина. В хода на днешните разговори обаче е бил спряган и вариант за компенсации по две заплати /вместо по една/ за всяка прослужена година на 303-мата работници в Пловдив, повечето от които имат стаж над 20 години.

Профсъюзите са поискали и икономическа мотивировка на прогнозите на холдинга, че ако двете фабрики продължат да работят, до 8 месеца ще започнат да генерират загуби.