/ Искра Койчева/ Дарик Пловдив
протест на такситата
96752
протест на такситата
  • протест на такситата
Близо стотина таксиметрови шофьори от Пловдив се включиха в националния протест заради убийството преди година на техен колега в Русе. Водачите на жълтите коли бяха налепили по стъклата стикери с надпис „Справедлива присъда за колегата от Русе”.

Ще изпратим писмо да Министерството на правосъдието, в което искаме нападението над таксиметров шофьор юридически да се тълкува като нападение над държавен служител, обяви за Дарик председателят на Националната асоциация за защита правата на таксиметровите водачи Георги Ряпов.
 
Таксиметрови шофьори излизат на протест, искат справедлива присъда за убит колега (ВИДЕО)

Освен темата за убития таксиджия, те засегнаха и проблема с приходите и разходите им, за което поставиха новите си искания към община Пловдив.
 
Двама 17-годишни задържани за убийството на таксиметровия шофьор в Русе?

Георги Ряпов заяви, че иска минималната тарифа от 65 стотинки, утвърдена от Общинския съвет, да стане един 1.10 лв. Друго тяхно искане е да се направят повече стоянки за таксита в града, тъй като според тях едва 33 са активни, а другите се заемат от граждани. Таксиметровите шофьори ще изпратят писмото си до Общинския съвет и Комисията по транспорт в Народното събрание.

След 14.00 часа жълтите возила поеха на шествие из града. Те преминаха по булевардите „Васил Априлов“, „Христо Ботев“, „Цар Борис III Обединител“ и „Шести септември“.

Георги Ряпов допълни, че днешният протест е генерална репетиция и ако общината и държавата не се съобразяват с техните искания, предстоят още по-мащабни протести и блокиране на пътища.

Чуйте и от приложеното аудио.