/ БТА
Поискал съм справка за изразходваните от театрите и оперите в страната средства от 2015 година насам. Това каза пред журналисти в Пловдив служебният министър на културата проф.Велислав Минеков.

Като основен проблем в институциите, които са на подчинение на Министерството на културата /МК/ той посочи това, че не се е работело както той би искал. Минеков уточни обаче, че е срещнал разбиране и нещата на потръгнали с други обороти.

Относно театралната сфера добави, че недоволството му е към няколко директора, които първи са изразили недоволство. "За съжаление всяка година правят дългове, които се необясними и всяка година държавата опрощава този дълг, а често пъти продължават да увеличават дълга", коментира още културният министър. По думите му "и тъй като са политически назначения на тях им е опрощавано всичко".

Минеков избегна въпроса дали ще има закриване на културни институции и допълни, че ще се срещне с театралните директори, за да обсъдят "така наречената система театрална реформа и делегираните бюджети", което по думите му "носи нещастие".

"Държавата ще помага, задължена е, но до колко? Затова ги викам директорите, допълни той. Искам да видя какво се е случвало всяка година, независимо какво е спестявано от публичния поглед", подчерта министърът на културата като допълни, че разбира много добре трудностите от периода на пандемията.

Проф. Велислав Минеков посети в Пловдив Археологическия музей и Голямата епископска базилика. По-късно той ще вземе участие в възпоменателното честване на 2 юни - Ден на Ботев и загиналите за свободата на България в Калофер.
БТА