Международен конкурс променя лицето на Пловдив
Международен конкурс променя лицето на Пловдив / © dariknews.bg
Илко Николов
63041
Илко Николов
  • Илко Николов

Веднъж завинаги трябва да решим въпроса с обединението на община Пловдив със съседните Родопи и Марица. Това заяви в Дарик кафе председателят на общинския съвет арх. Илко Николов. По думите му малките граници на пловдивската община спират развитието на града, като големите инвеститори се ориентират на север или юг. За това вина има и управлението на общината в последните 10-ина години, каза още Николов.

Първите стъпки за благоустрояването на река Марица могат да се направят с проекти от Интегрирания план за градско развитие, смята архитекът. По думите му около 500 метра от коритото попадат в зоната за социално въздествие, която обхваща островът на Адата и южната част на Панаира. Това ще бъде политен проект за социализиране на реката, като така решим този проблем и Марица да стане символ на града, добави Николов.

Вече има разрешения от Министерството на околната среда, както и от Институтът за недвижимо културно наследство за изграждането на лифт до върха на Хълма на освободителите, увери Николов.

Той каза още, че в следващите два месеца трябва да се завършат разкопките пред Централна поща. След като стане ясно какви археологически обекти ще се открият, през есента ще се обяви национален или международен конкурс за цялостната визия на площад Централен. В решението на архитектите трябва да бъдат включени площадът, Пощата, Партийния дом и всички останали сгради в района, допълни арх. Илко Николов.