Местят ученици заради забавени ремонти
Местят ученици заради забавени ремонти / netinfo

РИОКОЗ е издала предписание да не се извършват учебни занятия в ОУ “Княз Александър І”, съобщи д-р Диляна Станева, директор на Дирекция “Контрол на нехранителни обекти и храни в инспекцията”. Там учебните занятия ще започнат едва на 24 септември. Продължават ремонтите в Основно училище “Драган Манчев”, в училище “Васил Петлешков” в Пловдив, Хуманитарна гимназия “Св.Св. Кирил и Методий”, училището в село Розино и се извзършват довършителни работи в училище “Неофит Рилски” в гр. Баня. В много от училищата е удължен срокът за довършване на ремонтите, тъй като директорите са изискали средства от общините, но такива не са им отпуснати. Същевременно в тях се извършва подмяна на дограмите по програмата за енергийна ефективност на министерството на образованието, допълни д-р Станева.

Почти навсякъде ремонтите, които са от министерството са приключили, но там, където продължават, те не пречат на учебния процес, каза за Дарик Антоанета Пакова, началник отдел “Административно-правно, финансово-стопанско и информационно обслужване в Регионалния инспекторат по образование. Тя съобщи, че освен в ОУ “Княз Александър І” учебни занятия не се провеждат и в СОУ “Васил Левски” в Карлово, също заради забавен ремонт. Много късно е започнал ремонтът и в Професионалната гимназия по облекло в Пловдив.

Общо 220 са училищата в областта, в 27 от тях – общински и държавни се извършват ремонти по националната програма “Енергийно ефективно саниране” на министерството на образованието. В някои от тях освен подмяна на дограмата, се извършват и ремонти на отоплителната инсталация, чийто срок е до започване на отоплителния сезон.