Местят спешните отделения на Бърза помощ
Местят спешните отделения на Бърза помощ / netinfo

Приемните отделения на центровете за спешна медицинска помощ преминават в структурите на съответните болници, където се помещават в момента, това гласи решение на Министерството на здравеопазването, съобщи директорът на Регионалния център по здравеопазване д-р Георги Божиков. Персоналът остава на работа в досегашните звена, но при желание и налични щатове, част от специалистите могат да се преместят в здравните заведения.

 

За ”Бърза помощ” остава задължението да транспортира пациентите и да поддържа автомобилният парк. В  Пловдив приемното отделение на Спешна помощ преминава към МБАЛ ”Пловдив”, където се помещава в момента. Утвърдено е и новото здравно райониране на страната, която включва 6 региона. Пловдив попада в Южен централен район заедно със областите Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково.

 

Предстои изграждането на Регионален съвет по здравеопазване, в който ще влязат директорите на РЦЗ на съответните области и изработването на новите регионални здравни карти. В тях ще бъдат заложени демографските показатели, според които ще се определят необходимите здравни заведения и броят на леглата за хоспитализиране.